Monday, January 20, 2014

Ženskam vodilne položaje v politiki in gospodarstvu, moške pa na porodniško!

Dan žena. Organizacije, ki se borijo za pravice žensk. Vzpodbujanje enakopravnosti med spoloma, tudi ko gre za deljenje vodilnih, bolje plačanih, položajev. Vse to je čisto OK. Prav je, da imajo ženske enake možnosti, prav je da lahko zaslužijo enako ali celo več kot moški, prav je, da lahko tudi ženska prevzame odgovoren ali celo vodilen položaj. Časi, ko je bil moški »lovec in nabiralec,« ženska pa je skrbela za »ognjišče in otroke« so pač mimo. In kot že rečeno, to je zelo dobro, saj so mnoge ženske vsaj tako sposobne kot moški, verjetno pa tudi nekatere bolj. Sposobnost se namreč ne deli po spolu, veri, rasi ali čemerkoli drugem. Sposobnost je pač: Znaš ali ne znaš? Si ali nisi?

Vsi na tem svetu, spet ne glede na spol, si želimo biti čimbolj samostojni oziroma neodvisni od drugih. Tako da tudi razumem ženske oziroma žene, ki si ne želijo biti odvisne od moževe plače. Razumem žene, ki želijo svoj del »potice« same zaslužiti. A tukaj nastopi problem. Baje je namreč danes tako, da ko pride ženska na razgovor za delo, da jo najprej vprašajo, če misli imeti otroke. Baje je bolj pravilen če ne celo edini pravilen odgovor: »Ne.« Z vidika firme je to čisto logično. Firma ima pač s porodniškimi samo dodatne stroške, ko mora plačevati nadomestila, pa ko more za to obdobje najeti oziroma najti menjavo, saj drugače podjetje ustvari manj..ipd.

Ženske so tako najverjetneje postavljene pred neprijetno odločitev. Ali se že vnaprej odločijo, da ne bodo imele otrok, ali pa se nekako obsodijo na neko odvisnost. Ali od moških ali pa pač od kogarkoli drugega. Čim ne morejo same delati toliko kolikor bi želele in predvsem koliko bi to od njih njihovi šefi pričakovali je takoj prisotna velika verjetnost, da dela sploh ne bodo dobile.

Tako se po tem pač večina žensk najverjetneje odpove otrokom. Po tem pa se javnost in mediji čudimo, zgražamo in predvsem bojimo, da naš naravni prirast vedno bolj upada. Na kratek rok se še nevarnosti, ki iz tega izhaja, morda ne zavedamo, a na dolgi rok to pomeni, da bomo ostali brez »penzij« in kar je še huje, bomo namesto vrtcev in šol gradili skoraj samo še bolnišnice in domove za ostarele. Sicer pa kot je rekel nekoč nekdo, mislim da Churchill.. Na dolgi rok smo domnevno vsi mrtvi.

Ali je torej rešitev v tem, da vrnemo ženske spet za »štedilnike?« Na vsak način ne predlagam te rešitve. Enakopravnost in enake možnosti je nekaj kar prav tako ne bi smelo biti pogojeno s spolom. Je pa na drugi strani dejstvo, da moški rojevati ne moremo. Zato mislim, da je rešitev predvsem v tem, da se spremeni miselnost v vrhu podjetji (med delodajalci) in v vrhu, pri tistih, ki bi morali delodajalce k temu vzpodbuditi.

No comments:

Post a Comment